Σχετικά με τη Συλλογή
Συλλογή Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Η περιήγηση στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη, μια περιπλάνηση σε 6.000 έτη ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού. Αντικείμενα που προέρχονται από διαφορετικές εποχές, κοινωνίες, αισθητικούς κώδικές και χαρακτήρα ενοποιούνται σε μια ενιαία Συλλογή, που καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί, να ανακαλύψει, και να δημιουργήσει τις δικές του συσχετίσεις και συνειρμούς μέσα από τον πλούτο των εκθεμάτων.
Στην αρχή της συλλεκτικής του δράσης, κατά τη δεκαετία του 1920, ο Παύλος Κανελλόπουλος εστίασε το ενδιαφέρον της συλλογής του σχεδόν αποκλειστικά σε βυζαντινές εικόνες. Οι πρώτες δέκα εικόνες που απέκτησε μέσα σε δύο χρόνια αποτέλεσαν τη «μαγιά», όπως τις αποκαλούσε ο ίδιος, για την εξέλιξη της πλούσιας Συλλογής του. Αντιλαμβανόμενος ότι η Συλλογή θα ξεπερνούσε «τα στενά όρια του ανθρώπου» και, κατανοώντας την εξέλιξη της ελληνική τέχνης ανά τους αιώνες, την εμπλούτισε με αρχαιότητες από την προϊστορία, την αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο, μέχρι και με πιο πρόσφατα έργα τέχνης. Δημιουργήθηκε έτσι μια Συλλογή η οποία, με αφετηρία το αρχαιότερο έργο, ένα προϊστορικό πήλινο ειδώλιο (5000-4400 π.Χ.), καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα της ελληνικής δημιουργίας, και χαρακτηρίζεται από επιβλητικότητα, συνέχεια και συνέπεια.
Το πάθος του Παύλου Κανελλόπουλου, το οποίο ενστερνίστηκε και η σύζυγός του Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, ήταν η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία μιας Συλλογής πρότυπο, που περιλαμβάνει περισσότερα από 6.500 έργα τέχνης όλων των ιστορικών περιόδων. Όπως είχε γράψει και ο ίδιος; «Όταν ένας συλλέκτης φτάνει να έχει τη μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών αντικειμένων τέχνης, μοιραία παύει να του ανήκει, πάει στην ολότητα». Με οδηγό αυτή τη σκέψη, ο Παύλος και η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου δημιούργησαν με πραγματική αφοσίωση μία εκτενή Συλλογή ουσίας και ανεκτίμητης αξίας. Το 1972 δώρισαν τη Συλλογή στο Ελληνικό Δημόσιο και το 1976 άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.
Η συλλογή του Μουσείου Κανελλοπούλου χωρίζεται σε δύο ενότητες: την «Αρχαία Τέχνη» και τη «Βυζαντινή Τέχνη».