Φύλλο τριπτύχου: Η Προσκύνησις των Μάγων

Κεντρικό φύλλο τριπτύχου. Εκτός από το χαμηλό αυτόξυλο πλαίσιο, η εικόνα περιβάλλεται και από πρόσθετο, ξυλόγλυπτο και επίχρυσο. Στο άνω μέρος δύο ολόγλυφα ιπτάμενα αγγελάκια στεφανώνουν την κεφαλή ενός χερουβίμ, επάνω από την οποία υ­ψώνεται σταυρός σε σφαίρα. Τα πλάγια κοσμούνται με διάτρητες κληματίδες και η βάση με πυκνό φυτι­κό πλοχμό που στο μέσον έχει μια ελλειψοειδή λεία ασπίδα για την εγχάραξη θυρεού, μέσα σε μπαρόκ περικόσμημα. Η τεχνοτροπία του πλαισίου είναι μάλλον επτανησιακή. Στην άνω πλευρά του πλαισί­ου σχηματίζεται στο μέσον τοξοειδής απόληξη.

Η παράσταση αντιγράφει με αρκετή πιστότητα, σε μικρογραφία, τη γνωστή δημιουργία του Μιχαήλ Δαμασκηνού (1535-1593), που φυλάσσεται στην Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών στο Ηράκλειο (Εικό­νες κρητικής τέχνης 1993, αριθ. 97, σ. 451-453 -Μ. Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου).

Αριστερά εικονίζεται η Παναγία καθισμένη, με σταυρωμένα χαμηλά τα πόδια της, στα οποία συγκρα­τεί τον Χριστό, ημίγυμνο βρέφος, που ευλογεί τούς προσερχόμενους Μάγους. Πιο κάτω ο Ιωσήφ παρα­κολουθεί τη σκηνή. Πίσω από τη Θεοτόκο υψώνεται λίθινο κτίριο με δύο αρράβδωτους κίονες, τοξωτή θύ­ρα και μικρό παράθυρο, που θυμίζει τα τόσο προσφι­λή στην τέχνη του μανιερισμού «ρωμαϊκά ερείπια».

Περισσότερα