Χρονολόγιο

1884

Κατασκευή Οικίας Μιχαλέα

Κατασκευή του νεοκλασικού αρχοντικού επί των οδών Θεωρίας, Πανός και Αρετούσης, το οποίο στέγασε την παλιά αθηναϊκή οικογένεια Μιχαλέα.

1906

Γέννηση Παύλου Κανελλόπουλου

Τον Σεπτέμβριο γεννήθηκε ο Παύλος στην Αθήνα, γιος του βιομήχανου Άγγελου Κανελλόπουλου και της Ελένης Οικονόμου.

1921

Γέννηση Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του πολιτικού Δημήτριου Λόντου και της Μελπομένης Σκαμπαβία.

1923

Τα δύο πρώτα έργα της Συλλογής

Ο Παύλος, όντας στο Μόναχο για τις σπουδές του, αποκτά τα πρώτα έργα της Συλλογής του, μία Βυζαντινή εικόνα της Παναγίας και μία του Αγίου Νικολάου, των αρχών του 16ου αιώνα.

1927

Ενεργός συλλεκτική δράση στην Ευρώπη

Με την ολοκλήρωση των σπουδών στο Μόναχο, ο Παύλος ταξιδεύει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για να μελετήσει ιστορία, τέχνη και φιλοσοφία. Συνεχίζει με θέρμη το συλλεκτικό του έργο, διασώζοντας πληθώρα αντικειμένων ελληνικής τέχνης, με στόχο την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

1940

Επίσημη άδεια συλλέκτη

Ο Παύλος Κανελλόπουλος λαμβάνει την επίσημη άδεια συλλέκτη ελληνικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων.

1945

Γάμος Παύλου και Αλεξάνδρας

Ο Παύλος Κανελλόπουλος και η Αλεξάνδρα Λόντου παντρεύονται. Η κοινή τους ζωή διαμόρφωσε το κοινό τους όραμα.

1963

Απαλλοτρίωση οικίας Μιχαλέα

Για λόγους δημοσίας ωφέλειας απαλλοτριώνονται τα δύο ακίνητα, ιδιοκτησίας κληρονόμων Ιωάννη Μιχαλέα. Η ολοκλήρωση της μεταγραφής του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε το 1978.

1964

Eκθεση: «Βυζαντινή Τέχνη - Τέχνη Ευρωπαϊκή»

Έκθεση: «Βυζαντινή Τέχνη - Τέχνη Ευρωπαϊκή» Συμμετοχή της Συλλογής στην έκθεση «Βυζαντινή Τέχνη - Τέχνη Ευρωπαϊκή», που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

1969

Μετατροπή οικίας Μιχαλέα

Τον Μάρτιο ξεκίνησε η ριζική επισκευή της νεοκλασικής οικίας Μιχαλέα, προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο και να φιλοξενήσει τη Συλλογή Κανελλοπούλου.

1971-2001

Μελέτες της Συλλογής Κανελλοπούλου από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών - École Française d'Athènes (ÉfA) δημοσιεύει 20 εξειδικευμένες μελέτες για ενότητες αντικειμένων της Συλλογής Κανελλοπούλου στο Bulletin de correspondance hellénique.

1971

Πρώτη καταγραφή της Συλλογής Κανελλοπούλου

Πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη καταγραφή της συλλογής από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με μέριμνα της Α. Ανδρειωμένου, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών. Η Συλλογή τότε αριθμούσε τότε συνολικά 4.595 αντικείμενα.

1972

Δωρεά Συλλογής Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στο Ελληνικό Κράτος

Ο Παύλος και η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου δωρίζουν την πλούσια Συλλογή τους στο Ελληνικό Κράτος. Επίσημα, η Συλλογή περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο με την πράξη αποδοχής της δωρεάς, απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Α. Δημόπουλου.

1972-1976

Προετοιμασία μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Κανελλοπούλου

Προετοιμάζεται η πρώτη μόνιμη έκθεση της συλλογής Κανελλοπούλου, υπό την εποπτεία του Γ. Δοντά. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών ανέλαβε σχεδόν αποκλειστικά η αρχαιολόγος της Εφορείας Μ. Μπρούσκαρη.

1973-1975

Συντήρηση αντικειμένων της Συλλογής Κανελλοπούλου

Ξεκινάει η συντήρηση αντικειμένων της Συλλογής από το νεοσυσταθέν Κέντρο Συντηρήσεως Αρχαιοτήτων. Ο Π. Λαζαρίδης, προϊστάμενος του κέντρου, αναφέρει τη συντήρηση 23 Βυζαντινών εικόνων.

1976

Εγκαίνια Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Τον Ιούλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, ένας φορέας πρότυπο για τα μουσειολογικά δεδομένα της εποχής.

1987

Eκθεση: «Ελλάδα και Θάλασσα»

Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Ελλάδα και Θάλασσα», στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο Άμστερνταμ.

1987

Eκθεση: «Από το Βυζάντιο στον Ελ Γκρέκο. Ελληνικές τοιχογραφίες και εικόνες»

Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Από το Βυζάντιο στον Ελ Γκρέκο. Ελληνικές τοιχογραφίες και εικόνες», Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.

1988

Eκθεση: «Ιερή Εικόνα, Ιερός Χώρος: Εικόνες και Τοιχογραφίες από την Ελλάδα»

Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Ιερή Εικόνα, Ιερός Χώρος: Εικόνες και Τοιχογραφίες από την Ελλάδα», η οποία περιόδευσε σε διάφορες πόλεις των Η.Π.Α.

1989

Eκθεση: «Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα»

Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα», Γκραν Παλαί, στο Παρίσι.

1994

Eκθεση: «Οι Πύλες του Μυστηρίου. Θησαυροί της Ορθοδοξίας από την Αγία Ρωσία και την Ελλάδα»

Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Οι Πύλες του Μυστηρίου. Θησαυροί της Ορθοδοξίας από την Αγία Ρωσία και την Ελλάδα», Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Αθήνα.

1994

Δεύτερη καταγραφής της Συλλογής Κανελλοπούλου

Η συλλεκτική δράση του Παύλου και της Αλεξάνδρας συνεχίστηκε αμείωτη όλα τα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της συλλογής του Μουσείου. Σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποιήθηκε από την Α ́ ΕΠΚΑ, η συλλογή αριθμούσε τότε 6.175 αρχαιότητες και έργα τέχνης.

1995-1996

Ανακαίνιση του Μουσείου

Eπειτα από είκοσι χρόνια λειτουργίας, το κτίριο παρουσίαζε σημάδια φθοράς, κυρίως εξαιτίας των υπογείων νερών που διέτρεχαν τον βράχο της βορείου κλιτύος της Ακρόπολης. Το Μουσείο ανέστειλε τη λειτουργία του από τον Φεβρουάριο 1995 έως τον Οκτώβριο 1996, οπότε και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης στατικών προβλημάτων και προβλημάτων υγρασίας.

1997

Eκθεση: «Η Δόξα του Βυζαντίου»

Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Η Δόξα του Βυζαντίου: Τέχνη και Πολιτισμός της Μέσης Βυζαντινής Εποχής, 843-1261 μ.Χ.», Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκη.

1999

Iδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Ο Παύλος και η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου προχώρησαν στη σύσταση του Ιδρύματος, που φέρει το όνομά τους, με σκοπό την ενίσχυση του Μουσείου και την ενδυνάμωση του Ελληνισμού.

2000

Επέκταση του Μουσείου

Σύναψη υποσχετικής σύµβασης δωρεάς µε την οποία ο Παύλος και η Αλεξάνδρα χάριζαν στο ελληνικό δηµόσιο νέο κτίριο με σκοπό την επέκταση του Μουσείου, αλλά και τα υπόλοιπα έργα που εξακολουθούσαν µέχρι τότε να φυλάσσονται στην οικία των δωρητών.

2001-2002

Eκθεση: «Το Βυζάντιο ως Οικουμένη»

Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Το Βυζάντιο ως Οικουμένη», Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα.

2002-2003

Eκδοση επίσημου οδηγού της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου

Eκδοση του επίσημου οδηγού της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, σε επιμέλεια Μαρίας Σ. Μπρούσκαρη, με τίτλο «Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» (Υπουργείο Πολιτισμού - Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων).

2003

Θάνατος Παύλου Κανελλόπουλου

Ο Παύλος Κανελλόπουλος πεθαίνει στην Αθήνα, στις 3 Απριλίου, σε ηλικία 97 ετών.

2004

Κατασκευή επέκτασης του Μουσείου

Η λειτουργία του Μουσείου αναστέλλεται, προκειμένου να κατασκευαστεί η επέκτασή του. Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου αγοράστηκε το όμορο οικόπεδο, όπου, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά, κατασκευάστηκε η νέα πτέρυγα.

2004

«Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη (1261-557)»

Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη (1261-557)», Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης.

2006-2007

Eκδοση Καταλόγων

Eκδοση των καταλόγων «Αρχαία Τέχνη» και «Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη» από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

2007

Ολοκλήρωση εργασιών της νέας πτέρυγας

Ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της νέας πτέρυγας του Μουσείου. Εκτός των εκθεσιακών χώρων, για την καλύτερη παρουσίαση της Συλλογής, το Μουσείο διαθέτει επιπλέον χώρους, όπως αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκη, χώρους γραφείων, χώρους συντήρησης έργων τέχνης, κ.ά.

2007

Iδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου

Με το νόμο 3600/2007 ιδρύθηκε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου», με έδρα την Αθήνα, το οποίο εποπτεύεται από τον εκάστοτε Υπουργό Πολιτισμού.

2008

Θάνατος Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου

Η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου πεθαίνει στις 23 Ιουλίου, σε ηλικία 87 ετών.

2009-2010

Eκθεση: «Έρως: Από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα»

Συμμετοχή του Μουσείου Κανελλοπούλου στην έκθεση «Έρως: Από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.

2009-2010

Eκθεση: «Οι Καταβολές του Ελ Γκρέκο»

Συμμετοχή του Μουσείου Κανελλοπούλου στην έκθεση «Οι Καταβολές του Ελ Γκρέκο: η Αγιογραφία στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη», Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

2010

Επαναλειτουργία του Μουσείου

Ολοκλήρωση των εργασιών επανέκθεσης της Συλλογής, οπότε και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου λειτουργεί στη σημερινή του μορφή.

2012

Eκθεση: «Έρως και Ψυχή»

Συμμετοχή στην έκθεση «Έρως και Ψυχή», στο Εθνικό Μουσείο του Κάστρου Σαντ’ Άντζελο, Ρώμη.

2014-2015

Eκθεση: «Επέκεινα»

Συμμετοχή στην έκθεση «Επέκεινα: Ο Θάνατος και η Μεταθανάτια Ζωή στην αρχαία Ελλάδα», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.

2020-2021

Eκθεση: «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά»

Συμμετοχή στην έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.

2022

CAMU Future

Το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του Μουσείου Κανελλοπούλου ξεκινά με τη χάραξη μίας νέας στρατηγικής και με τη σύσταση της νέας του οπτικής ταυτότητας.