Χρονολόγιο
Κατασκευή Οικίας Μιχαλέα
Κατασκευή του νεοκλασικού αρχοντικού επί των οδών Θεωρίας, Πανός και Αρετούσης, το οποίο στέγασε την παλιά αθηναϊκή οικογένεια Μιχαλέα.
Γέννηση Παύλου Κανελλόπουλου
Τον Σεπτέμβριο γεννήθηκε ο Παύλος στην Αθήνα, γιος του βιομήχανου Άγγελου Κανελλόπουλου και της Ελένης Οικονόμου.
Γέννηση Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του πολιτικού Δημήτριου Λόντου και της Μελπομένης Σκαμπαβία.
Τα δύο πρώτα έργα της Συλλογής
Ο Παύλος, όντας στο Μόναχο για τις σπουδές του, αποκτά τα πρώτα έργα της Συλλογής του, μία Βυζαντινή εικόνα της Παναγίας και μία του Αγίου Νικολάου, των αρχών του 16ου αιώνα.
Ενεργός συλλεκτική δράση στην Ευρώπη
Με την ολοκλήρωση των σπουδών στο Μόναχο, ο Παύλος ταξιδεύει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για να μελετήσει ιστορία, τέχνη και φιλοσοφία. Συνεχίζει με θέρμη το συλλεκτικό του έργο, διασώζοντας πληθώρα αντικειμένων ελληνικής τέχνης, με στόχο την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Επίσημη άδεια συλλέκτη
Ο Παύλος Κανελλόπουλος λαμβάνει την επίσημη άδεια συλλέκτη ελληνικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Γάμος Παύλου και Αλεξάνδρας
Ο Παύλος Κανελλόπουλος και η Αλεξάνδρα Λόντου παντρεύονται. Η κοινή τους ζωή διαμόρφωσε το κοινό τους όραμα.
Απαλλοτρίωση οικίας Μιχαλέα
Για λόγους δημοσίας ωφέλειας απαλλοτριώνονται τα δύο ακίνητα, ιδιοκτησίας κληρονόμων Ιωάννη Μιχαλέα. Η ολοκλήρωση της μεταγραφής του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε το 1978.
Eκθεση: «Βυζαντινή Τέχνη - Τέχνη Ευρωπαϊκή»
Έκθεση: «Βυζαντινή Τέχνη - Τέχνη Ευρωπαϊκή» Συμμετοχή της Συλλογής στην έκθεση «Βυζαντινή Τέχνη - Τέχνη Ευρωπαϊκή», που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μετατροπή οικίας Μιχαλέα
Τον Μάρτιο ξεκίνησε η ριζική επισκευή της νεοκλασικής οικίας Μιχαλέα, προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο και να φιλοξενήσει τη Συλλογή Κανελλοπούλου.
Μελέτες της Συλλογής Κανελλοπούλου από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών
Η Γαλλική Σχολή Αθηνών - École Française d'Athènes (ÉfA) δημοσιεύει 20 εξειδικευμένες μελέτες για ενότητες αντικειμένων της Συλλογής Κανελλοπούλου στο Bulletin de correspondance hellénique.
Πρώτη καταγραφή της Συλλογής Κανελλοπούλου
Πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη καταγραφή της συλλογής από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με μέριμνα της Α. Ανδρειωμένου, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών. Η Συλλογή τότε αριθμούσε τότε συνολικά 4.595 αντικείμενα.
Δωρεά Συλλογής Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στο Ελληνικό Κράτος
Ο Παύλος και η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου δωρίζουν την πλούσια Συλλογή τους στο Ελληνικό Κράτος. Επίσημα, η Συλλογή περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο με την πράξη αποδοχής της δωρεάς, απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Α. Δημόπουλου.
Προετοιμασία μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Κανελλοπούλου
Προετοιμάζεται η πρώτη μόνιμη έκθεση της συλλογής Κανελλοπούλου, υπό την εποπτεία του Γ. Δοντά. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών ανέλαβε σχεδόν αποκλειστικά η αρχαιολόγος της Εφορείας Μ. Μπρούσκαρη.
Συντήρηση αντικειμένων της Συλλογής Κανελλοπούλου
Ξεκινάει η συντήρηση αντικειμένων της Συλλογής από το νεοσυσταθέν Κέντρο Συντηρήσεως Αρχαιοτήτων. Ο Π. Λαζαρίδης, προϊστάμενος του κέντρου, αναφέρει τη συντήρηση 23 Βυζαντινών εικόνων.
Εγκαίνια Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Τον Ιούλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, ένας φορέας πρότυπο για τα μουσειολογικά δεδομένα της εποχής.
Eκθεση: «Ελλάδα και Θάλασσα»
Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Ελλάδα και Θάλασσα», στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο Άμστερνταμ.
Eκθεση: «Από το Βυζάντιο στον Ελ Γκρέκο. Ελληνικές τοιχογραφίες και εικόνες»
Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Από το Βυζάντιο στον Ελ Γκρέκο. Ελληνικές τοιχογραφίες και εικόνες», Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.
Eκθεση: «Ιερή Εικόνα, Ιερός Χώρος: Εικόνες και Τοιχογραφίες από την Ελλάδα»
Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Ιερή Εικόνα, Ιερός Χώρος: Εικόνες και Τοιχογραφίες από την Ελλάδα», η οποία περιόδευσε σε διάφορες πόλεις των Η.Π.Α.
Eκθεση: «Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα»
Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα», Γκραν Παλαί, στο Παρίσι.
Eκθεση: «Οι Πύλες του Μυστηρίου. Θησαυροί της Ορθοδοξίας από την Αγία Ρωσία και την Ελλάδα»
Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Οι Πύλες του Μυστηρίου. Θησαυροί της Ορθοδοξίας από την Αγία Ρωσία και την Ελλάδα», Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Αθήνα.
Δεύτερη καταγραφής της Συλλογής Κανελλοπούλου
Η συλλεκτική δράση του Παύλου και της Αλεξάνδρας συνεχίστηκε αμείωτη όλα τα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της συλλογής του Μουσείου. Σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποιήθηκε από την Α ́ ΕΠΚΑ, η συλλογή αριθμούσε τότε 6.175 αρχαιότητες και έργα τέχνης.
Ανακαίνιση του Μουσείου
Eπειτα από είκοσι χρόνια λειτουργίας, το κτίριο παρουσίαζε σημάδια φθοράς, κυρίως εξαιτίας των υπογείων νερών που διέτρεχαν τον βράχο της βορείου κλιτύος της Ακρόπολης. Το Μουσείο ανέστειλε τη λειτουργία του από τον Φεβρουάριο 1995 έως τον Οκτώβριο 1996, οπότε και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης στατικών προβλημάτων και προβλημάτων υγρασίας.
Eκθεση: «Η Δόξα του Βυζαντίου»
Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Η Δόξα του Βυζαντίου: Τέχνη και Πολιτισμός της Μέσης Βυζαντινής Εποχής, 843-1261 μ.Χ.», Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκη.
Iδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Ο Παύλος και η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου προχώρησαν στη σύσταση του Ιδρύματος, που φέρει το όνομά τους, με σκοπό την ενίσχυση του Μουσείου και την ενδυνάμωση του Ελληνισμού.
Επέκταση του Μουσείου
Σύναψη υποσχετικής σύµβασης δωρεάς µε την οποία ο Παύλος και η Αλεξάνδρα χάριζαν στο ελληνικό δηµόσιο νέο κτίριο με σκοπό την επέκταση του Μουσείου, αλλά και τα υπόλοιπα έργα που εξακολουθούσαν µέχρι τότε να φυλάσσονται στην οικία των δωρητών.
Eκθεση: «Το Βυζάντιο ως Οικουμένη»
Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Το Βυζάντιο ως Οικουμένη», Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα.
Eκδοση επίσημου οδηγού της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου
Eκδοση του επίσημου οδηγού της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, σε επιμέλεια Μαρίας Σ. Μπρούσκαρη, με τίτλο «Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» (Υπουργείο Πολιτισμού - Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων).
Θάνατος Παύλου Κανελλόπουλου
Ο Παύλος Κανελλόπουλος πεθαίνει στην Αθήνα, στις 3 Απριλίου, σε ηλικία 97 ετών.
Κατασκευή επέκτασης του Μουσείου
Η λειτουργία του Μουσείου αναστέλλεται, προκειμένου να κατασκευαστεί η επέκτασή του. Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου αγοράστηκε το όμορο οικόπεδο, όπου, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά, κατασκευάστηκε η νέα πτέρυγα.
«Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη (1261-557)»
Συμμετοχή του Μουσείου στην έκθεση «Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη (1261-557)», Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης.
Eκδοση Καταλόγων
Eκδοση των καταλόγων «Αρχαία Τέχνη» και «Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη» από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.
Ολοκλήρωση εργασιών της νέας πτέρυγας
Ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της νέας πτέρυγας του Μουσείου. Εκτός των εκθεσιακών χώρων, για την καλύτερη παρουσίαση της Συλλογής, το Μουσείο διαθέτει επιπλέον χώρους, όπως αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκη, χώρους γραφείων, χώρους συντήρησης έργων τέχνης, κ.ά.
Iδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου
Με το νόμο 3600/2007 ιδρύθηκε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου», με έδρα την Αθήνα, το οποίο εποπτεύεται από τον εκάστοτε Υπουργό Πολιτισμού.
Θάνατος Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου
Η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου πεθαίνει στις 23 Ιουλίου, σε ηλικία 87 ετών.
Eκθεση: «Έρως: Από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα»
Συμμετοχή του Μουσείου Κανελλοπούλου στην έκθεση «Έρως: Από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.
Eκθεση: «Οι Καταβολές του Ελ Γκρέκο»
Συμμετοχή του Μουσείου Κανελλοπούλου στην έκθεση «Οι Καταβολές του Ελ Γκρέκο: η Αγιογραφία στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη», Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.
Επαναλειτουργία του Μουσείου
Ολοκλήρωση των εργασιών επανέκθεσης της Συλλογής, οπότε και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου λειτουργεί στη σημερινή του μορφή.
Eκθεση: «Έρως και Ψυχή»
Συμμετοχή στην έκθεση «Έρως και Ψυχή», στο Εθνικό Μουσείο του Κάστρου Σαντ’ Άντζελο, Ρώμη.
Eκθεση: «Επέκεινα»
Συμμετοχή στην έκθεση «Επέκεινα: Ο Θάνατος και η Μεταθανάτια Ζωή στην αρχαία Ελλάδα», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.
Eκθεση: «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά»
Συμμετοχή στην έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.
CAMU Future
Το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του Μουσείου Κανελλοπούλου ξεκινά με τη χάραξη μίας νέας στρατηγικής και με τη σύσταση της νέας του οπτικής ταυτότητας.