Επιστημονική ημερίδα, Τρίτη 28 Ιουνίου 2022
Μουσείο Κανελλοπούλου & Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πόσο έχει βελτιωθεί η προσβασιμότητα των μουσείων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής τα τελευταία 20 χρόνια; Τι έχουμε μάθει από τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στα ελληνικά μουσεία; Πως μπορεί να συμβάλει μια πολυαισθητηριακή προσέγγιση στη δημιουργία ενός ανοιχτού, συμπεριληπτικού μουσείου; Σε ποιο βαθμό μπορούμε να σχεδιάσουμε για όλους;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην ημερίδα που γίνεται στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Τρίτη 28 Ιουνίου.
Αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, παιδαγωγοί με εμπειρία στην ειδική αγωγή, αρχιτέκτονες-σχεδιαστές και ειδικοί στην πολιτισμική επικοινωνία θα εξετάσουμε βασικές αρχές σχεδιασμού ή επανασχεδιασμού εκθέσεων λαμβάνοντας εξαρχής υπόψη τις ανάγκες ατόμων με αισθητηριακά προβλήματα και σε συνεργασία μαζί τους. Απώτερος στόχος η δημιουργία νέων μορφών μουσειακής εμπειρίας, που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της πολύ-αισθητηριακής πρόσληψης.
Οι ομιλίες της ημερίδας θα γίνουν στο Μουσείο Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12, Πλάκα) μεταξύ 09.00 και 15.30. Θα ακολουθήσει παρουσίαση εφαρμογών για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι) μεταξύ 16.30 και 18.00.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών και των παρουσιάσεων θα γίνεται ταυτόχρονα διερμηνεία στη νοηματική.
Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ToMiMEUs: Towards a Multisensory and Inclusive Museum for Individuals with Sensory Disabilities”, στο οποίο συμμετέχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (https://tomimeus.eu/).
Δείτε το πρόγραμμα εδώ (PDF)
και εδώ (docx)