Γενικές δημοσιεύσεις της συλλογής

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου: Οδηγός
Έτος έκδοσης: 1985
Συγγραφέας: Μ. Μπρούσκαρη
Σελίδες: 200

Ο πρώτος οδηγός του Μουσείου παρουσίαζε τα αντικείμενα της συλλογής όπως εκτίθονταν στο χώρο τη δεκαετία του 1980 (ανά όροφο και προθήκη). Ήταν η πρώτη συνθετική παρουσίαση της συλλογής από την τότε Επιμελήτρια του Μουσείου Μαρία Μπρούσκαρη. Τα κείμενα συνοδεύονται με Α/Μ και έγχρωμες φωτογραφίες των Τέλη Αναγνώστου και Μάκη Σκιαδαρέση.

 

_______

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου: Αρχαία Τέχνη
Έτος έκδοσης: 2006
Επιμέλεια: Α. Χωρέμη-Σπετσιέρη – Α. Ζαρκάδας
Έκδοση: Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Σελίδες: 278

ΙSBN: 960893271-8

Παρουσίαση 169 επιλεγμένων εκθεμάτων, που καλύπτουν την περίοδο από την Νεολιθική εποχή έως το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου. Τα λήμματα του καταλόγου έχουν συνταχθεί από ειδικούς της κάθε περιόδου και περιλαμβάνουν στοιχεία τόσο για τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά και τη διακόσμηση των αντικειμένων όσο και για τη χρήση και σημασία τους. Τα κείμενα συνοδεύονται από εξαιρετικές έγχρωμες φωτογραφίες του Σωτήρη Μαυρομάτη.

 

_______


Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου: Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη
Έτος έκδοσης: 2007
Επιμέλεια: Κ. Σκαμπαβίας – Ν. Χατζηδάκη
Έκδοση: Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Σελίδες: 470

ΙSBN: 978-960-89327-2-2

Παρουσίαση 239 επιλεγμένων εκθεμάτων από τη Βυζαντινή συλλογή του Μουσείου. Περιλαμβάνουν κεραμικα και μετάλλινα σκεύη, κοσμήματα, νομίσματα, ξύλινα λατρευτικά αντικείμενα και υφάσματα, που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και πάνω από 100 εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ του 14ου και του 18ου αιώνα (με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρητική και την Επτανησιακή Σχολή). Τα λεπτομερή λήμματα συνοδεύονται από εξαιρετικές έγχρωμες φωτογραφίες των Μάκη Σκιαδαρέση και Σωτήρη Μαυρομάτη.