Τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης

Στο αριστερό μέρος της στήλης, που είχε σχήμα ναΐσκου, εικονίζεται ένας γενειοφόρος άνδρας προς τα δεξιά, σε όψη τριών τετάρτων. Φοράει ιμάτιο που αφήνει γυμνό το δεξιό μέρος του στήθους και εν μέρει τον αντίστοιχο βραχίονα, ενώ τυλίγεται στον αριστερό βραχίονα, που ακουμπά λυγισμένος πάνω στον κορμό.  Ο άνδρας σκεπτικός, με σκυμμένο το κεφάλι, απλώνει το δεξί χέρι να χαιρετήσει μιαν άλλη καθιστή μορφή, από την οποία σώζεται μόνον το άκρο δεξί της χέρι. Πρόκειται για τη νεκρή ΛΥΣΙΜΑΧΗ, όπως προκύπτει από το χαραγμένο όνομα στο επιστύλιο ακριβώς πάνω από τη θέση της νεκρής. Στο μέσον της επίστεψης υπάρχει ως ακρωτήριο αγαλμάτιο σειρήνας κατενώπιον με μεγάλα φτερά απλωμένα προς τα πλάγια και κάτω. Με το λυγισμένο δεξί της χέρι κρατάει πουλί μπροστά στο στήθος της, ενώ φέρει το αριστερό της χέρι στο πρόσωπο σε μια γνωστή χειρονομία θλίψης και απόγνωσης. Το ανάγλυφο είναι του γνωστού τύπου των επιτύμβιων στηλών με δύο μορφές, που απαντούν κατά την κλασική εποχή.

Ο τύπος του άνδρα με κοντά σγουρά μαλλιά και σγουρά γένια είναι συνήθης κατά το δεύτερο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα γύρω στο 370-360 π.Χ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Χωρέμη-Σπετσιέρη Α. 2006. Λήμμα καταλόγου αρ. 101, στο Χωρέμη-Σπετσιέρη Α. – Ζαρκάδας Α. (επιμ.), Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Αρχαία Τέχνη, Αθήνα, 166-167.