Το Μουσείο συστήνεται στην πόλη

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου ξεκινά σειρά εκδηλώσεων, που στόχο έχουν τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές του. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεματικές ξεναγήσεις και παρουσιάσεις-εργαστήρια, που διοργανώνονται από τους επιμελητές του μουσείου σε συνεργασία με προσκεκλημένους ερευνητές (αρχαιολόγους, συντηρητές, καλλιτέχνες κλπ.). Οι παρουσιάσεις απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 

Τετάρτη 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Ξεναγήσεις στις συλλογές του μουσείου

Οι επιμελητές του μουσείου ξεναγούν τους επισκέπτες στους χώρους του μουσείου και στις συλλογές Αρχαίας και Βυζαντινής/Μεταβυζαντινής τέχνης.

Έναρξη ξεναγήσεων: 11.00, 12.00 και 13.00
Διάρκεια: περ. 50’
Συμμετοχή: Ελεύθερη είσοδος
Aριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας)
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου
Η αθέατη όψη των εικόνων

ΞΕΝΑΓΗΣΗ: Ο αρχαιολόγος – επιμελητής του μουσείου Αντώνης Μπεκιάρης θα παρουσιάσει στο κοινό αντιπροσωπευτικές εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Θα εστιάσει σε σημαντικούς ζωγράφους του 15ου-17ου αιώνα και θα εξηγήσει τις αισθητικές επιλογές τους και τις επιρροές που δέχθηκαν από διαφορετικές καλλιτεχνικές παραδόσεις.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Ο προσκεκλημένος συντηρητής έργων τέχνης – μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου Cult Lab του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ, Ανδρέας Σαμπατάκος θα παρουσιάσει στο κοινό τεχνικές κατασκευής βυζαντινών εικόνων. Θα εστιάσει στην πίσω πλευρά των εικόνων και θα εξηγήσει ποια εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν για την κατεργασία του ξύλου. Στη συνέχεια, θα εξηγήσει πώς η μελέτη της τεχνικής μάς βοηθά να αναγνωρίσουμε διαφορετικά εργαστήρια παραγωγής εικόνων.

Η παρουσίαση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτισμικών Αγαθών (Cult Lab) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Έναρξη παρουσιάσεων: 11.00 και 13.00
Διάρκεια: περ. 60’
Είσοδος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€)
Aριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 12.00

Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουνίου
Η διαχρονική πολυτέλεια του κοσμήματος

ΞΕΝΑΓΗΣΗ: Η προσκεκλημένη αρχαιολόγος – επιμελήτρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ελένη Κωνσταντινίδη θα ξεναγήσει το κοινό στη συλλογή αρχαίων κοσμημάτων του μουσείου. Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος – επιμελητής του Μουσείου Kανελλοπούλου Αντώνης Μπεκιάρης θα ξεναγήσει στη συλλογή βυζαντινών κοσμημάτων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Ο προσκεκλημένος χρυσοχόος – ερευνητής Άκης Γκούμας θα παρουσιάσει επιλεγμένες τεχνικές κατεργασίας αρχαίων και βυζαντινών κοσμημάτων. Στη συνέχεια, θα εξηγήσει στο κοινό πώς αναγνωρίζουμε τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων από τη μελέτη των ιχνών που έχουν αφήσει πάνω στην επιφάνεια των αντικειμένων.

Έναρξη παρουσιάσεων: 11.00 και 13.00
Διάρκεια: περ. 60’
Είσοδος: με το εισιτήριο του μουσείου (κανονικό 3€, μειωμένο 2€)
Aριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 20 (με χρήση προστατευτικής μάσκας)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 12.00