Οι νέοι σχεδιάζουν το Μουσείο

Σεμινάριο για εφήβους
Μάρτιος-Μάιος 2023

Τι συμβαίνει πίσω από τις βιτρίνες των μουσείων; Ποιοι άνθρωποι εργάζονται και τι δουλειές κάνουν; Πώς μελετούν και πώς συντηρούν τα εκθέματα; Mε ποιο σκεπτικό οργανώνουν τις εκθέσεις και πώς τις σχεδιάζουν; Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι παρουσίασης;

Αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν να εξερευνήσουν 10 έφηβοι/ες που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Μουσείου Κανελλοπούλου ‘ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ’. Μέσα από 8 τρίωρες συναντήσεις, οι νέοι/ες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων που εργάζονται σε μουσεία (αρχαιολόγους, συντηρητές, σχεδιαστές εκθέσεων, γραφίστες, επιμελητές σύγχρονης τέχνης, κ.ά.), να συζητήσουν μαζί τους και να μάθουν τον τρόπο δουλειάς τους μέσα από πρακτικές ασκήσεις και δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, μαζί με τους επιμελητές του μουσείου, θα αναλύσουν την οργάνωση της υπάρχουσας έκθεσης και θα προτείνουν τις δικές τους ιδέες για θέματα μελλοντικών εκθέσεων, την παρουσίαση επιμέρους ενοτήτων, νέους τρόπους διάδρασης και για αντικείμενα που, κατά τη γνώμη τους, θα πρέπει να «πρωταγωνιστούν». Στο τέλος, θα επιλέξουν μια ομάδα αντικειμένων και, σε συνεργασία με τους επιμελητές και αρχιτέκτονα-σχεδιαστή θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν μια μικρή έκθεση, η οποία να αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Στόχος του σεμιναρίου είναι (α) να γνωρίσουν οι νέοι/ες τις λειτουργίες ενός μουσείου και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτό, (β) να εκφράσουν τις απόψεις τους για το τι τους αρέσει σε ένα μουσείο και τι θα ήθελαν να βελτιωθεί ή να αλλάξει και (γ) να μάθουν πώς μπορούν να υλοποιούν τέτοιου είδους αλλαγές.

Πηγή αναφορών, έρευνας και έμπνευσης θα αποτελέσουν οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου αλλά με μια ματιά στο σήμερα, στην καθημερινότητα και στη σύγχρονη δημιουργία. Με αυτή τη δράση καλούμε τους νέους να οραματιστούν το μουσείο του αύριο!

 

Ημερομηνίες
Σάββατα  4, 11, 18 Μαρτίου / 1, 8, 22, 29 Απριλίου / 6 Μαΐου.

Ώρες
11:00-14.00

Ηλικίες
14-17 ετών

Αίτηση συμμετοχής
Μέσω email στο press@camu.gr αναγράφοντας τα εξής στοιχεία:
– Όνομα και επώνυμο
– Ηλικία και σχολική τάξη
– Όνομα και επώνυμο γονέα ή κηδεμόνα
– Τηλέφωνο επικοινωνίας και email γονέα ή κηδεμόνα
Επίσης, σε 2-3 γραμμές εξηγήστε γιατί σας ενδιαφέρει το πρόγραμμα.
Προθεσμία: έως Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023
Παράταση έως Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος συμμετοχής για όλο το σεμινάριο
25 ευρώ

Σχεδιασμός – Οργάνωση
Μυρτώ Λάβδα, εκπαιδευτικός τέχνης

Συμμετέχουν
Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Μπεκιάρης (αρχαιολόγοι), Αγγελική Δημητριάδου, Άννα Βουζάτου (συντηρήτριες), Σπύρος Νάσαινας (αρχιτέκτονας-σχεδιαστής), Βίκτωρ Γκόγκας (γραφίστας), Αναστασία Δούκα (εικαστικός), Εβίτα Τσοκάντα (συγγραφέας – επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης),

Συντονισμός – Πληροφορίες:
Μιρένα Χατζημανώλη, 210 3319300 εσωτ. 1645, press@camu.gr