Με αφορμή ένα βιβλίο

Παρουσιάσεις-Συζητήσεις

Το Μουσείο Κανελλοπούλου εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων, που στόχο έχει την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων πολιτισμού μέσα από συζητήσεις για πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων. Οι συζητήσεις θα γίνονται στην αίθουσα διαλέξεων του μουσείου. Για την άνοιξη του 2023, έχουμε επιλεξεί δύο βιβλία:

 


ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΪΟΥ, ώρα 19.00

Difficult Heritage and Immersive Experiences [2023, Routledge]
Επιμέλεια: Αγιάτις Μπενάρδου, Άννα Μαρία Δρουμπούκη

Ο συλλογικός τόμος πραγματεύεται δύο θέματα: (α) αυτό της «δύσκολης» κληρονομίας, δηλαδή θεματικών ή περιόδων της σύγχρονης συνήθως ιστορίας, οι οποίες έχουν τραυματικό χαρακτήρα ή εξακολουθούν γεννούν εντάσεις μεταξύ τμημάτων της κοινωνίας και (β) αυτό της συμβολής των νέων τεχνολογιών στην παρουσίαση τέτοιων θεμάτων και στη δημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη διαλόγου γύρω από αυτά. Γράφουν ειδικοί στη μουσειολογία και την πολιτισμική πληροφορική από όλον τον κόσμου (μεταξύ των οποίων, οι Sharon Macdonald, Erik Champion, Silvina Fernandez-Duque κ.ά), οι οποιοι αναλύουν διαφορετικές περιπτώσεις «δύσκολης» κληρονομιάς.

Συζητούν οι:
Κώστας Καρπούζης, Eπίκουρος Καθηγητής Πολιτισμικής Πληροφορικής, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ελίνα Ροϊνιώτη, Κοινωνιολόγος, Ερευνήτρια στο πεδίο των Ψηφικών Παιχνιδιών και της Ψηφιακής Αφήγησης
Νίκος Παπαδημητρίου, Αρχαιολόγος, Διευθυντής Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

και οι επιμελήτριες:
Αγιάτις Μπενάρδου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συνεργαζόμενη ερευνήτρια με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», Διευθύντρια του DARIAH-EU
Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Ιστορικός, Συνεργαζόμενη ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Μονάχο

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

 



ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα 19.30

Υπό τη σκιά του Παρθενώνα. Χορός στο Φεστιβάλ Αθηνών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου (1955-1966) [2022, Κάπα Εκδοτική]
Συγγραφέας: Στεριανή Τσιντζιλώνη

Το βιβλίο μελετά τις επιπτώσεις του Ψυχρού Πολέμου στα πολιτιστικά πράγματα της Ελλάδας εστιάζοντας στο πεδίο του χορού, όπως αντιπροσωπεύτηκε από τις διεθνείς παραστάσεις που παρουσιάζονταν στη σκηνή του Ηρωδείου την περίοδο 1955-1966. Η συγγραφέας διερευνά πώς το κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του θεσμού των πολιτιστικών φεστιβάλ ανά την Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα το αθηναϊκό κοινό να απολαύσει υψηλής ποιότητας παραστάσεις σε μια κατά τα άλλα δύσκολη δεκαετία. Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν από ιστορική σκοπιά το σημαντικότερο πολιτιστικό φεστιβάλ της χώρας.

Συζητούν οι:
Κάτια Σαβράμη, Χορολόγος – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Ζηνοβία Λιαλιούτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχαίων του Μουσείου Μπενάκη

και η συγγραφέας
Στεριανή Τσιντζιλώνη, Θεωρητικός του χορού – Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών