Γεωμετρικός αμφορέας

Στο μεγαλύτερο μέρος της Γεωμετρικής περιόδου η διακόσμηση των αγγείων ήταν ανεικονική. Η επιφάνεια καλυπτόταν με γεωμετρικά μοτίβα και μόνον σπάνια οι αγγειογράφοι απεικόνιζαν ένα ζώο ή μια ανθρώπινη μορφη, συνήθως μέσα σε περίκλειστο πλαίσιο. Όμως, πριν τα μέσα του 8ου αι. π.Χ. παρατηρείται μια στροφή προς τις εικονιστικές συνθέσεις, ειδικά σε τύπους αγγείων που χρησίμευαν σε ταφικές τελετές, όπως ο αμφορέας και ο κρατήρας. Οι συγκεκριμένοι τύποι αγγείων, εκτός από τη χρήση τους στην τελετουργία, συχνά τοποθετούνταν και ως «σήματα» πάνω από τον τάφο.

Ο εικονιζόμενος αμφορέας, που χρονολογείται γύρω στο 730 π.Χ., έχει στον ώμο παράσταση πολεμιστή που κρατά δύο άλογα. Ο πολεμιστής φορά κράνος, κρατά ασπίδα του λεγόμενου «τύπου Διπύλου» και έχει ξίφος περασμένο στη μέση και δύο δόρατα. Ο εξοπλισμός αυτός εμφανίζεται συχνά σε αγγεία του τέλους της Γεωμετρικής και των αρχών της Αρχαϊκής περιόδου και πιθανώς υποδηλώνει την τυποποίηση της στρατιωτικής εξάρτυσης κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Eίναι η εξάρτυση που θα δούμε αργότερα σε απεικονίσεις φάλλαγας οπλιτών (αν και με διαφορετικού τύπου ασπίδες). Εδώ η μορφή  στέκεται μόνη της με τα δύο άλογα. Θα μπορούσε να αναπαριστά κάποια μορφή του μύθου (θεότητα ή ήρωα), ή απλώς να συμβολίζει το αριστοκρατικό γένος του νεκρού (η εκτροφή αλόγων ήταν μια δαπανηρή διαδικασία, την οποία μπορούσαν να αναλάβουν μόνο τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Brouskari M.M. 1979. “Collection Paul Canellopoulos (XIV). Vases géométriques”, Bulletin de correspondance hellénique 103, 1979, 429-460, ειδ. 438-441.