Χάλκινη δικαστική ψήφος

Η συμμετοχή στους θεσμούς απονομής της δικαιοσύνης ήταν θεμελιώδης υποχρέωση των πολιτών στη δημοκρατική Αθήνα. Οι παραβάσεις δικάζονταν σε ορκωτά δικαστήρια, που τα μέλη τους ήταν πολίτες από τους διάφορους αθηναϊκούς δήμου.
Το εικονιζόμενο αντικείμενο είναι χάλκινη ψήφος ενόρκου από δικαστήριο του 4ου αι. π.Χ. Φέρει εγχάρακτη επιγραφή ΨΗΦΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ. Οι ένορκοι επιλέγονταν με κλήρωση και είχαν στη διάθεσή τους δύο τέτοια αντικείμενα, ένα με διαμπερές κυλινδρικό στέλεχος και ένα με συμπαγές. Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας έριχναν στο δοχείο της ψηφοφορίας την ψήφο με το διαμπερές στέλεχος, αν θεωρούσαν ότι ο κατηγορούμενος ήταν ένοχος, ή εκείνη με το συμπαγές αν θεωρούσαν ότι ήταν αθώος. Μετά πετούσαν τη δεύτερη ψήφο σε διπλανό δοχείο. Για να εξασφαλιστεί το απόρρητο της διαδικασίας, κρατούσαν τις ψήφους με τα άκρα των δακτύλων, ώστε να μην είναι ορατά τα στελέχη.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Empereur J.-Y. 1981. “Collection Paul Canellopoulos (XVII). Petits objets inscrits”, Bulletin de correspondance hellénique 105, 537-568, ειδ. 553-554.