An Archaeology of Disability / Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας

Έκθεση – Εγκατάσταση, 28 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου 2023

David Giseen, Jennifer Stager, Μάνθα Ζαρμακούπη

ΠΑΡΑΤΑΣΗ: η έκθεση παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2023

To Μουσείο Κανελλοπούλου φιλοξενεί την έκθεση AN ARCHAEOLOGY OF DISABILITY / MIA AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2021.

Δημιουργία ενός ιστορικού της αρχιτεκτονικής (Davis Gissen), μιας ιστορικού τέχνης (Jennifer Stager) και μιας κλασικής αρχαιολόγου και ιστορικού της αρχιτεκτονικής (Μάνθα Ζαρμακούπη), η Αρχαιολογία της Αναπηρίας επιχειρεί να προεγγίσει ένα κομμάτι του αρχαίου παρελθόντος χωρίς τους διαχωρισμούς που θέτει η σύγχρονη αντίληψη περί αναπηρίας. Συγκεκριμένα, μας καλεί να αναλογιστούμε τη διαδικασία της ανάβασης στο λόφο της Ακρόπολης των Αθηνών ως μία συλλογική εμπειρία, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της κοινότητας ανεξαρτήτως σωματικής ικανότητας και χωρίς διαχωρισμούς, συχνά βοηθώντας η μία τον άλλον. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί μέσα επικοινωνίας που είναι προσιτά σε άτομα με αναπηρίες και μη (απτικές αναπαραστάσεις, ηχητικές αφηγήσεις στα ελληνικά και αγγλικά, αφηγήσεις στη ελληνική και αμερικανική νοηματική) και επιχειρεί μια ανάγνωση της εισόδου της Ακρόπολης (των Προπυλαίων), που προσφέρει νέες δυνατότητες αισθητηριακής κατανόησης από όλους. Μας παρακινεί να παραβάλουμε την προσέγγιση αυτή με τη σύγχρονη λογική δημιουργίας προσβάσιμων αρχαιολογικών χώρων μέσω τεχνικών τροποποιήσεων, οι οποίες διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία κατευθύνοντάς τα σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές και ξεναγήσεις.

Οι τρεις ερευνητές προτείνουν να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο παράδειγμα της αρχαιότητας για να κατανοήσουμε τη σωματική αναπηρία ως έκφραση της ανθρώπινης διαφοράς και ποικιλομορφίας παρά ως μια κατάσταση πέραν μιας υποθετικής «κανονικότητας», η οποία δικαιολογεί κοινωνικούς διαχωρισμούς ή απομόνωση.

Η έκθεση εντάσσεται στον ευρύτερο προβληματισμό περί αναπηρίας, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο των μουσείων και έχει ως στόχο την ανάπτυξη νέων μορφών συμπερίληψης  και ολιστικού σχεδιασμού. Θα διαρκέσει από τις 28 Ιουνίου έως τις 30 Οκτωβρίου και θα συνοδευτεί από εβδομαδιαίες ξεναγήσεις στα ελληνικά και στην ελληνική νοηματική γλώσσα και από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά.

Η είσοδος στην έκθεση γίνεται με το εισιτήριο του μουσείου (ολόκληρο 3€, μειωμένο 2€, παιδιά και άτομα με αναπηρία ελεύθερη είσοδος, βλ. https://camu.gr/visit/plan-your-visit/). Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις και το θεατρικό εργαστήριο για παιδιά είναι ελεύθερη με προκράτηση:

– ξεναγήσεις: https://bit.ly/3qQSBsV
– θεατρικό εργαστήριο για παιδιά: https://bit.ly/46eyUvq

H έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευάγγελος Πιστιόλης, του Williams FundPublication του Πανεπιστημίου της Pennsylvania και του Stavros Niarchos Foundation Agora Institute του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο των επιμελητών της έκθεσης: https://anarchaeologyofdisability.com


ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Ο David Gissen είναι συγγραφέας, σχεδιαστής και εκπαιδευτής από τη Νεα Υόρκη και ειδικεύεται στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του τοπίου και του αστικού σχεδιασμού. Είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικής Ιστορίας στο Parsons School of Design/New School University. Το 2022 δημοσίευσε το βιβλίο ANARCHITECTURE OF DISABILITY (https://davidgissen.org)

H Jennifer Stagger είναι συγγραφέας και ιστορικός τέχνης και ειδικεύεται στην τέχνη και την αρχιτεκτονική της αρχαίας Μεσογείο και τις μεταγενέστερες προσλήψεις τους. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο John Hopkins. (https://jenniferstager.com)

H Mάνθα Ζαρμακούπη είναι κλασική αρχαιολόγος και ιστορικός της αρχιτεκτονικής. Είναι Morris Russellκαι Josephine Chidsey Williams Επίκουρη Καθηγήτρια Ρωμαϊκής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. (https://manthazarmakoupi.com)

 

Χορηγοί